Loading...

❤ Rádi Vám pomůžeme s objednávkou po telefonu : +420 776634912 - po-pá 9:00-16:00 ❤

×

info@lyke.cz+420 776 634 912po - pá 9:00 - 16:00

0
Loading
Tvůj košík je ještě prázdný!
DO DOPRAVY ZDARMA ZBÝVÁ UŽ JEN  

Kategorie

Kategorie

Jak vyzrát na plísně?

29.01.2021 11:39

Konec zimy je ošemetné období.


Na jedné straně vyhlížíte sluníčko a možnost zbavit se těžkých kabátů; do vašeho bydliště se ale možná vrátila odvěká a nelibá potíž – plísně. Proč vznikají, jaká jsou zdravotní rizika a jak se jim bránit?


Plísním se daří na studených stěnách, na kterých se sráží vlhkost. Vodní páry se z mísntostí obvykle odvádí větráním nebo prostupují skrz stěny. Jakmile jich je moc, kondenzace zhorší tepelné vlastnosti stěny a to pak vede k stálému většímu a většímu srážení.

Pro srovnání: v 1 kubíku vzduchu při 25° C může bý 0,2 dl vody, ale při nule jen 0,05 dl. Pokud máte špatnou tepelnou izolaci stěn a málo větráte, otevíráte plísním dveře dokořán.

I když odhlédneme od hyzdění stěn, plísně mají negativní zdravotní vliv zejména na malé děti. Mohou evokovat kašel, alergie a v nejhorších případech vést i k astmatu. Plísní si však rychle všimnete a ještě rychleji (alespoň krátkodobě) je odstraníte. Jsou nemoc a jako u všech nemocí je nejlepší prevence: 

  • větrejte třikrát až pětkrát denně s okny dokořán
  • ihned vyhazujte potraviny postižené plísní (nejen do koše, ale pryč z bytu / domu) – stačí jen málo, spory se bleskurychle rozšíří vzduchem a usadí se jinde

 Co dělat, když už plíseň rozbujela? Na trhu je třináct do tuctu dezinfekčních výrobků typu Sava. Plíseň postříkejte, nechte pár hodin působit a pak setřete. Hadr vyhoďte, případně můžete také využít čistící silikonové houbičky, které lze po důkladné desinfekci využít opakovaně.

Pak pečlivě oškrábejte omítku z o něco větší plochy, než byl rozsah napadení, omyjte (stačí mýdlem) a po oschnutí znovu přetřete – ideálně speciální malířskou barvou, která obsahuje látky bránící růstu plísní. K rovnoměrnému nátěru vám dopomůže malířská sada, se kterou zvládnete nátěr stěn levou zadní.

Možná se vám zdá poněkud drastické hned šahat ke škrabání, nicméně tím nebudete riskovat návrat plísně v jinou (a třeba mnohem horší) dobu. Zajímavým řešením je také po odstranění plísně natřít postižené místo hašeným vápnem bez jakýchkoli příměsí. Stěny mohou odvádět páry a vápno dobře drží na všech obvyklých stavebních materiálech.

Držíme palce při boji s plísněmi - nedejte jim ani tu nejmenší šanci!